Rusko - ČR 4:1, dvojgólový Dzagojev a české diery

09.06.2012 Celý región

Vroclav 8. júna (TASR) - Ruská futbalová reprezentácia zvíťazila v zápase A-skupiny majstrovstiev Európy nad Českom jednoznačne 4:1 a keďže Poliaci pár hodín predtým remizovali s Gréckom 1:1, usadila sa po súbojoch 1. kola na čele tabuľky so ziskom troch bodov.

Skóre piatkového súboja na Mestskom štadióne vo Vroclave otvoril po štvrťhodine hry Alan Dzagojev, zverenci holandského trénera Dicka Advocaata potrestali chyby v súperovej obrane aj druhým gólom Romana Širokova v 24. minúte. V 52. minúte zdvihol českú zástavu kontaktným gólom Václav Pilař, ale v 79. minúte dal nádejam jeho mužstva definitívny knokaut najmladší ruský hráč na ihrisku a dvojgólový hrdina večera Dzagojev. Na konečných 4:1 stanovil striedajúci Roman Pavľučenko a ruská séria bez prehry sa po triumfe nad Českom natiahla už na 15 duelov.

V sobotu 9. júna pokračuje šampionát zápasmi B-skupiny Holandsko - Dánsko (18.00) a Nemecko - Portugalsko (20.45). Tímy z A-skupiny sa opäť predvedú v akcii v utorok 12. júna, Česi si zmerajú sily s Gréckom a Poľsko sa stretne s Ruskom.

A-skupina, 1. kolo:

Rusko - ČR 4:1 (2:0)
Góly: 15. a 79. Dzagojev, 24. Širokov, 82. Pavľučenko - 52. Pilař
Rozhodcovia: Webb - Mullarkey, Kirkup (všetci Angl.)
bez kariet
38.000 divákov.

Rusko: Malafejev - Aňukov, Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Zyrjanov - Dzagojev (84. Kokorin), Aršavin - Keržakov (73. Pavľučenko)
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Hubník, Kadlec - Rezek (46. Hübschman), Plašil, Rosický, Jiráček (76. Petržela), Pilař - Baroš (85. Lafata)

Českí futbalisti sa vyhli očakávanému ruskému náporu vlastnou útočnou aktivitou, kopali dva rohy a úvodné minúty vyzerali, akoby vôbec neboli papierovými outsidermi zápasu. "Ruský medveď" sa prebúdzal pomaly, o to nečakanejší bol jeho prvý gólový úder. Po Žirkovovej spätnej prihrávke spred bránkovej čiary ešte Keržakov krížne pálil vedľa brány, ale v 15. minúte sa už Rusi tešili. Z pravej strany odcentroval Zyrjanov na hlavu Keržakova, lopta sa odrazila od žrde k voľnému Dzagojevovi a ten ju bez milosti napálil do siete - 1:0. Rusom sa už o pár minút naskytla možnosť zvýšiť náskok po tom, ako českí hráči totálne prepadli pri bránení Dzagojeva, ktorý stál po ideálnej prihrávke od Keržakova zoči-voči Čechovi, ale lopta mu nesadla a vystrelil veľmi nepresne. V 24. minúte Aršavin poslal lišiacku uličku do hĺbky českej obrany, lopta prešla až na Širokova, ktorý sa z pozície stredopoliara dostal pred českého gólmana a jeho jemné ďobnutie do lopty zastavila až sieť - 2:0. Mužstvo trénera Michala Bíleka inkasovalo dve zlepené facky vinou vlastnej nedisciplinovanosti pri bránení, keď Hubník a spol. kopili pozičné chyby a Rusi vyťažili z minima maximum. Do šatne mohli odchádzať dokonca s trojgólovým náskokom, po peknom prečíslení však Keržakov vo výhodnej pozícii vystrelil nad.

Rusi aj po zmene strán zostali verní osvedčenej taktike - striehnuť na chybu súpera. V 50. minúte sa po ďalšej diere v českej obrane ocitol v šanci Keržakov, tomu však nebolo súdené streliť gól. Následne Česi potvrdili, že staré známe pravidlo nedáš-dostaneš je stále v kurze. Pilař si na hranici ofsajdu prebral prihrávku od Plašila, pekne si položil Malafejeva a pred odkrytou bránou nezaváhal - 2:1. Ruské kontry mali punc najvyššej kvality a tretí gól favorita visel na vlásku. Aj preto, že Česi sa nepoučili z chýb a nechávali ruským hráčom priveľa priestoru. Aršavin opäť v úlohe prihrávajúceho pripravil šancu pre Keržakova, ktorého krížnemu pokusu chýbala presnosť. Keržakov spálil aj ďalšie dve šance a následne ho na ihrisku nahradil Pavľučenko. Po tvrdej strele Rosického výborne zasiahol Malafejev, ale zahrmelo na druhej strane, keď Dzagojev prestrelil rukavice Čecha a svojím druhým gólom v stretnutí naviedol Rusko na cestu za tromi bodmi. Česká defenzíva stála na hlinených nohách, čo ešte využil Pavľučenko - 4:1. Gól Lafatu v nadstavenom čase pre ofsajd neplatil a Česi tak zaknihovali vysokú prehru.

tabuľka:

1. Rusko 1 1 0 0 4:1 3
2. Poľsko 1 0 1 0 1:1 1
Grécko 1 0 1 0 1:1 1
4. ČR 1 0 0 1 1:4 0
 
 
 

Vyberte región